Monsanto, Syngenta и Bayer CropsScience ще финансират изследвания за въздействието на неоникотиноидните пестициди, които произвеждат, върху масовата смъртност на пчелите в Световен мащаб.

 

Monsanto бе домакин на организирана „Среща на високо равнище за грижа към пчелите“, предаде агенция Ройтерс.

 

Центъра на Bayer за грижа за пчелите пък усилено търси решения за алтернативи на опасните пестициди, върху използването на които по-рано този месец Европейската комисия наложи мораториум.

 

Syngenta от своя страна пък финансира стипендии за изследвания в областта на ускоряващата се смъртност на пчелите в САЩ, където те опрашват плодове и зеленчуци, които съставляват около една четвърт от американската диета.

 

Компаниите предприемат тези инициативи в момент, когато техните най-продавани пестициди са под съвсем логичен и оправдан обстрел от активисти за опазване на околната среда и храните, които заявяват, че произвежданите от трите компании химикали убиват милиони пчели. Компаниите от своя страна обаче твърдят, че техните пестициди не представляват проблем.

 

Науката обаче доказва точно обратното.

 

Измирането на пчелните популации се е ускорило драстично през последните няколко години. Според правителствени доклади, пчелите опрашват растенията, които произвеждат над 25 на сто от храните в САЩ и над 60% в Света, включително ябълки, бадеми, дини и боб, както и повечето зърнени култури.

 


Учени, потребителски групи и пчелари посочват опустошителната скорост на смъртта на пчелните семейства като резултат от нарастващото използване на пестицидите, продавани от компаниите производители на селскостопански препарати, които служат за увеличаване на добивите на основни култури като царевица и рапица.

 

Monsanto, Syngenta, Bayer и други производители на опасните препарати твърдят, че други фактори като червейчета например убивали пчелите.

 

С цел да намали напрежението Monsanto планира да бъде домакин на "Срещата на високо равнище за грижа за пчелите"  през юни, на която ще присъстват редица експерти, които ще анализират проблема и ще обсъдят възможните решения.

 

Европейският съюз постанови забраната за употреба на определения клас пестициди, известни като неоникотиноидни, използвани за царевица, рапица и други култури, за да опази пчелната популация.

 

Подобно ограничение в САЩ може да струва на производителите на пестициди загуба на милиони долари, но пък от свързаните и зависещи от дейността на пчелите икономики, ще бъдат спасени и гарантирани много повече средства.

 

Компаниите от своя страна посочват опасен вид кърлеж като един от многото фактори, които вредят на пчелите и причиняват тяхната смърт.

 


ТРЕТИРАНЕ НА СЕМЕНАТА НА ЦАРЕВИЦА С НЕОНИКОТИНОИДНИ ПЕСТИЦИДИ

 

Учени, които изследват околната среда намират все повече доказателства, които сочат, че покритите с въпросните пестициди семена от царевица са истинския проблем, който води до намаляване на пчелната популация, а не червеи или кърлежи.

 

През последните години, доставчици на царевични семена в САЩ са предложили на пазара повече царевично семе, което предварително е било третирано с неоникотиноиди, за да може, когато то расте да отблъсква вредителите.

 

Изследване, публикувано миналата година от учени от университета Пърдю в Индиана открили доказателства, че засаждането на третираното по този начин царевично семе генерира прах, който съдържа много високи нива на неоникотиноидни пестициди, до степен, в която той се разпространява извън областите, в които са засадени семената. Изследователите са открили отрова в почвата, както и цветен прашец, събран от пчелите за храна. Върху него са намерили мъртви пчели, събрани за изследването.

 

Този месец Syngenta и Bayer обявиха, че са финансирали научни изследвания на Държавния университет в Айова и Държавния университет в Охайо, за да проучат въздействието на препаратите върху пчелните загуби. Агенцията за опазване на околната среда в САЩ заяви, че се работи усилено за защита на пчелите и други опрашващи насекоми от пестицидите чрез регулаторни и научни изследвания, но не вижда засега необходимост за мораториум върху пестицидите.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!