Тазгодишното издание на Националния фестивал на лавандулата в Средногорието е планирано за 24-25 юни, а в Добруджа – на 1-2 юли, съобщават от сдружението организатор.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

За осма поредна година домакин на Средногорското издание на фестивала е село Средно Градище по Еньовден. В полите на Средна гора са направени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България преди повече от 70 години. Седмица по-късно Добруджа посреща своя лавандулов празник в Генерал Тошево. 

На 24 юни врати за посещения ще отвори най-модерната в Средногорието дестилерия за етерични масла „Градище Агро“. Разходка до лавандуловите насаждения ще им даде възможност да си направят красиви снимки и да участват в детска работилница и конкурс „Крал и Кралица на лавандулата“, винени и кулинарни дегустации. 

Изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, биокозметика, сладкиши, лавандулов мед, селекция от трюфелови продукти и бутикови вина ще бъдат предложени в специално организирания лавандулов базар.

Зона „Вино“ ще привлече вниманието на гостите на фестивала с тематични винени дегустации на различните винени вкусове и марки, произведени в бутикови винарни от Южна България. Дефиле на ретроавтомобили ще зарадва ценителите на колекционерски марки. Музикално-фолклорната и танцова програма завършва с концерт на Веселин Маринов.