Има декларации от много страни-членки на ЕС, че не са съгласни с намалението на земеделския бюджет като цяло, но това е много сериозна тема за анализ в целия ЕС.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви това днес, 5 юни, преди началото на неформалното заседание на Съвета на европейските министри на земеделието и рибарството.
 
Програмата на срещата предвижда еврокомисарят по земеделие Фил Хоган да представи първоначалнозаконодателните предложения, свързани с бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.
 
„Тези предложения излязоха в началото на месеца, три драфта (проекта – бел. ред.) за регламенти. Разбира се, колегите министри ще имат възможност да изразят своите първоначални мнения по предложенията“, допълни Румен Порожанов.
 
По думите му, след две седмици в Люксембург ще се проведе формалното заседание на европейските министри на земеделието, а по-късно работата ще бъде продължена от австрийското председателство на Съвета на ЕС.
 
 
„Основната тема, която е част и от бъдещата ОСП е възобновяването на поколенията в земеделския сектор“, каза още българският министър.
 
Той подчерта, че това е изключително важна тема предвид на това, че в цяла Европа и не само в Европа има застаряване на фермерите. Това е основна тема, за да може земеделският сектор да остане конкурентоспособен и стабилен.
 
В отговор на въпрос Румен Порожанов отбеляза, че тече дебатът по финансовата част на ОСП.
 
„Това е дебат, който сега започва. Той ще продължи до приемането на Многогодишната финансова рамка - документ, който се приема на най-високо равнище от Европейския съвет, от Европейския парламент. Това е част от приоритетите преди изборите за нов Европейски парламент“, допълни българският министър.
 
Запитан има ли риск от намаляване на средствата, Румен Порожанов каза: „Рискове има много, защото вие виждате и дебатът тепърва започва. Има декларации от много страни-членки, че не са съгласни с намалението на земеделския бюджет като цяло, но това е много сериозна тема за анализ в целия ЕС.“