Оставката на земеделския министър Румен Порожанов беше посрещната с противоречиви коментари от фермерите, показва отзивите в бранша.
 
 
Част от земеделците са притеснени, тъй като всяка промяна на върха в аграрното министерство оказва влияние върху сектора като цяло. Мнозина смятат, че оставката е ненавременна.
 
Непосредствените тревоги са свързани с обещаното от министерството преди ден удължаване с една седмица на срока за подаване на заявления по Кампания 2019 за директните плащания.
 
Окончателното решения трябва да бъде взето утре – в същия ден, в който се очаква Народното събрание да гласува смяната на министър Порожанов със сегашния председател на парламентарната Комисия по земеделие и храни Десислава Танева
 
По-дългосрочните притеснения на земеделски производители са свързани с подготовката на страната ни за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Както е известно, тя предвижда съществена децентрализация на финансовото подпомагане, като субсидиите ще се отпускат в съответствие с нов национален стратегически план, какъвто държавата ще изработва за първи път.
 
В допълнение всеки нов министър има право на 100 дни за навлизане в сектора. За фермерите това може да се окаже време, в което решаването на важни проблеми ще се отлага, докато Десислава Танева навлезе в детайлите на изпълнителната власт в сектора.
 
„Министър Порожанов е изключителен експерт, но това е личен акт, който аз не мога да коментирам“, каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от пресслужбата на икономическото министерство.
 
„Така или иначе ГЕРБ показват своите европейски ценности - дори и да има съмнение за нещо, те предприемат тези действия“, допълни той.
 
 
Одобрение за оставката има сред пчеларите, които се чувстват ощетени от досегашната политика на министерството. Особено тежко някои от тях пострадаха от липсата на контрол върху правилното използване на препарати за растителна защита. Това стана причина за измирането на десетки пчелни семейства в различни райони на страната тази пролет, като в някои случаи загинаха цели пчелини.
 
„Днес е един добър ден за българското селско стопанство“, каза пред БНР Георги Василев, председател на Асоциация „Български пипер“, по повод на оставката на земеделския министър Румен Порожанов.
 
„Неговата оставка беше желана от огромната част на производителите на селскостопанска продукция в България и най-вече от производителите на зеленчуци, плодове, биопроизводство“, допълни той.
 
По думите му десетки хиляди писма са отправяне към Румен Порожанов, но отговори има на не повече от 1 % от писмата, а някакви действие са предприемани на едно от 1000 писма. 
 

„Той беше глух и сляп за исканията на производителите“, обобщи Георги Василев.

 
Председателят допълни, че според Асоциация „Български пипер“ Румен Порожанов е пряко отговорен за дълбокото и непреодолимо изоставане на нашето селско стопанство по всички показатели в сравнение със страните от ЕС, от Централна Европа и Балканите.
 
„Г-н Порожанов имаше лостове за влияние върху селското стопанство от 13 до 14 години насам, като започнем от екипите на НДСВ, минем през Държавен фонд „Земеделие“, Министерство на финансите, Министерство на земеделието, храните и горите", подчерта председателят на Асоциацията. 
 
„Той се изплаши. Ако вие бяхте на събирането на асоциациите от нашия бранш с него, щяхте да разберете, че става въпрос за един много, много страхлив човек“, каза още Георги Василев.