В началото оптимизмът ни бе голям, че ще можем да въведем и обучим политическия кабинет на министерството от млади и амбициозни хора  в крак с естеството на работа и проблематиката на селското стопанство. 

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Нещата като, че ли потръгнаха добре в началото и дадохме път и надежда на младите, но дали от желание да се докажат или с динамиката на работа и още повече с чакащия Стратегически план за развитие на земеделието, за някой може би се оказа фиксидея за доказване на управленчески опит умения за мащабна работа. Това коментира за Агри.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводитеите и ягодоплодните (БАМ-я) Божидар Петков след заседанието на Тематичната работна група в понеделник. 

“След няколкото направени заседания забелязахме, че нещата не вървят добре и има рискове, за които своевременно предупреждавахме, давахме примери, но за съжаление не бяхме чути в цялата пълнота на нашите дискусии, предложения, обяснения и други. В същото време на нас нееднократно ни се обясни, че политическото ръководство има научни титли и звания, от друга страна ни бе давано за пример как са работили и управлявали успешно мултинационални компании със стотици работници и стотици милиони обороти”, посочи Петков и продължава:

“В крайна сметка така и не разбрахме кога Стратегическия план стана готов и кога и как и в кой вариант бе изпратен в Брюксел”.
Петков коментира, че браншовите представители са останали изненадани и са се почувствали като статисти в обширния формат от 250 члена на ТРГ. 
Той отчита и като негатив, че от министерството не са оповестили веднага пристигането на забележките от ЕК и не е обсъдено скоро след това какво представляват те. 

“Лека полека всичко си идва по местата. Почти всички критични точки, които бяхме показали по време на ТРГ и казахме, че няма как да се случат, сега са в забележките. Това, че други страни имали повече забележки не ни прави по-щастливи или по-горди”, коментира Петков.

Божидар Петков: По-лошото, което се наблюдава, е, че тенденцията да не се чуваме става все по-силна. 

Той разказа, че заседанието на ТРГ в понеделник е протекло “вяло, в един информационен формат, с благо пожелателен тон за бъдещо, несигурно, евентуално добро време и благоприятно стечение на обстоятелствата”.

Петков заяви, че от началото на годината  от БАМ-я са внесени над 25 предложения и становища по различни теми, както за по-добра работа на министерството, така и за по-добра координация на браншовете и по Стратегическия план.

“За съжаление нямаме нито един отговор. Вместо да се напасва и да се налучква Стратегическия план, трябва да се направи да отговаря на истинските цели и потребности на българското земеделие и то във всичките му браншове и насоки”, каза Петков.
Той посочи, че все пак вижда и позитивен елемент в забележките по плана. 

Вижте още: Производители търсят алтернативни решения от двама зам.-министри

“Това ще ни даде уникална възможност да направим важни корекции и промени, свързани с международната обстановка, за която никой не предполагаше, че може да се случи толкова бързо и с толкова непредвидими и лоши последствия”, обяснява Божидар Петков и добави: “Станалото станало, грешките са ясни, целите - също. Да се хващаме дружно и да направим необходимите корекции в най-кратки срокове”.

Петков смята, че корекциите следва да са съобразени с динамичната политическа и икономическа обстановка в Европа.
По думите му се усеща голяма доза умора и разочарование в по-голяма част от лидерите на браншовите организации.

Божидар Петков: За последните 2-3 години смените на правителства, кабинети и министри бе толкова динамичен, че просто се изморихме да говорим, пишем и дискутираме едно и също по 3-4 пъти и то все да не се случва така, както бихме искали да се случи.

“Смятам, че останалите колеги от браншовите организации, които в голяма степен са „набрали“ определена негативизъм към политическото ръководство на МЗм, ще успеят да направят необходимите усилия, за да направим бързо Стратегическия план, така че да бъде разбран и одобрен от Брюксел и да заработи за нас и нашите членове, за успеха на българското земеделие по най-добрия и устойчив начин, за да имаме една дълготрайна  продоволствена сигурност”, обобщи Петков.

По думите му, ако това не се случи в кратки срокове, ще трябва да се увеличат визитите на групите браншови организации в Брюксел, както бе направено наскоро, за да се подобри комуникацията и секторът да бъде чут.