Да работим с български закваски е изключително важно, защото имаме уникална микрофлора. Да подквасваме с бактерии, които идват от някъде другаде, не е съвсем редно, смята майсторът технолог Мина Варджиева. 

Напук на трудностите: Семейно стопанство работи за увеличаване на животните

На Фестивала на сиренето в град Сливница тя демонстрира как се правят ръчно месен кашкавал от краве мляко и прясно биволско сирене в специални формички. Интересът от страна на посетителите и колегите фермери към нейната работилничка както винаги беше голям.

След като става „американска“ баба, Мина е принудена да се откаже от целогодишния ангажимент да отглежда кози и продава стадото. Тя продължава обаче да споделя своя дългогодишен опит, вдъхвайки нов живот на своята сиренарска къща в Старозагорско.

„Има колеги, които в момента са притиснати икономически от ситуацията с падането на цената на млякото или получават предупредителни протоколи за спиране на изкупуването на суровина. Отдавна съм на мнение, че единственият начин за оцеляване е затваряне на цикъла, но това изобщо не е лесно“, категорична е Мина. 

При нея идват най-вече малки и семейни производители с по 30-50 животни дребен рогат добитък или 10-15 крави. В стопанството обикновено е заето цялото семейство, защото големият проблем е липсата на работна ръка.

„30-50 животни могат спокойно да изхранват едно семейство, а защо не и две семейства, ако цикълът се затвори. Това може да бъде модел за един семеен бизнес. Призовавам младите хора да помагат повече, защото само по този начин животновъдите могат да оцелеят. Има такива, които са направили огромни инвестиции, натрупали са знания и опит. Ще бъде много жалко постигнатото от тях да бъде разрушено“, смята Мина. 

Тя планира да премести сиренарската си школа на северозапад в село Долна Бешовица, община Роман. Това е селото на баща й, в което сега живеят едва стотина човека. Там има прекрасни природни условия за гледането на определени животни. 

„Има места, където животновъдството може да бъде единственият поминък и затварянето на цикъла е решаващо. Българинът трябва да осмисли, че е важно да яде храната, която е произведена на място, в дадения регион. По този начин той не само подпомага производителя, но и допринася за своето добро здраве“, вярва технологът. 

В сиренарската си школа Мина учи хората на принципа на сиренарството. Тя не им дава точна рецепта от кое по колко грама да слагат. Важно е правилното водене на млечно-киселия процес от началото до края, което изисква добро познаване на собственото мляко. 

„Не е задължително човекът, който обучавам, да прави сиренето или кашкавала на Мина. Моята идея е той да надгради собственото си сирене или кашкавал, който да бъде разпознаваем. Целта на това малко фермерство е да има различни сирена и кашкавали. Когато човек знае как да подходи и как да работи с млякото, той прави храната безопасна. Хората се събудиха за такъв тип продукти“, вярва Мина. 

Според нея няма нищо лошо в добавянето на различни вкусове и съставки в млечните продукти. Трябва да се има предвид обаче, че вкусът на добавките започва да доминира. Но в това се крие разнообразието. Въпросът е да знаеш кога да ги сложиш и да се работи с много качествени продукти. „Например ако добавиш в кашкавала не правилно изсушен домат, той може да предизвиква шупване на кашкавала“, предупреждава майсторката.