След пороя от критики, който се изля от бранша по повод проектозакона за представителните браншови организации за производство и преработка, читатели на Агри.БГ също коментират темата.

Правила за браншовите организации: Години наред се допускаше цирк, който трябва да спре

Самият законопроект
В мотивите на документа е записано, че той цели да уреди статута и функционирането на браншови организации в съответствие с Правилата за определяне на национално, регионално и областно представителни браншови организации. Тези правила пък са част от Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 – 2027 г. 

От земеделското министерство уверяват, че с този законопроект ще бъдат ясно определени критериите за представителност на браншовите организации за производство и преработка на селскостопански продукти у нас, което ще допринесе за създаване на яснота, кои са основните представители на различните браншове, които представляват земеделските стопани и агробизнеса в Министерството на земеделието. 

Мнението на част от бранша
Със становища в общественото обсъждане се включиха само няколко организации, въпреки признанието от страна на бранша, че подобен закон е изключително нужен.

Това забелязаха и читателите на Агри.БГ.

“Поне на сайта за обществено обсъждане браншът по никакъв начин не е съсипал от критики за този законопроект, което е тъжно. В общи линии има две обширни мнения и това е. Няма становища на 99.9999% от "браншовиците", което налива масло в тезата на министерството - на браншовите организации дори не им пука за законопроекта, който пряко ги касае, пък какво остава за бранша им”, пише наш читател.

Тук добавяме една забележка, че освен двете обширни мнения, е прикачено и становище от още 10 организации, които също изказват своето недоволство по представения законопроект.

Така становищата на общо 18 организации се обединяват в това, че дейностите по производство и преработка не могат да са съвместими и да са под шапката на един и същи критерии за определяне на национална представителност с тези на производителите на селскостопанска продукция. Нещо, което се предлага в законопроекта.

Позиция: Недопустимо е да превръщаме земеделието да стане държава в държавата

Според читателите на Агри.БГ закон за браншовите организации трябва да се изготви и предложи от самите тях, а не от администрацията.

“Проблемът не е в поредния законопроект за браншовите организации. Не е дори и в това кой е на власт, а в цялата администрация и тоталното незачитане на правилата за писане на нормални закони! Така или иначе този законопроект стъпва на предния такъв, който беше още по-голямо недоносче. Като гледам колко хартия и часове за писането му е изгубено, за да се роди това подобие на закон, колко малко е стъпил на някаква основа от страна на съществуващите решения в Европа, колко не е търсено мнение на съществуващите работещи организации, е ясно, че няма как да се появи нещо що-годе читаво. 

Оттук е ясно, за да има нещо работещо, което отговаря на нуждите на браншовите организации, а не да обслужва този и онзи, е необходимо браншовите организации, със своя международен авторитет/контакт, да се съберат и да подготвят ясен закон. Такъв, който дава както задълженията за тези организации, така и техните права”, категоричен е нашият читател.

Друг е на мнение, че законопроектът не обединява бранша, а напротив -  разделя го.

“Вместо да предложат нещо смислено за обединението на бранша, тъкмо обратното - разделяй и владей. Някой попита ли от какво точно обединение на бранша има нужда в страната ни? Всичко отново е много сбъркано!”, заключва читател на Агри.БГ.

Споделете ни и своето мнение в коментарите.