Ако до 15 декември няма по сметките на фермерите средства по 22.80 евро на тон мляко, 16 евро на овца, 6 лв. на коза и 50 лв. на биволица, на 17 декември млекопроизводители от цялата страна ще се съберат на протест пред Министерството на земеделието и храните.

Това обяви на пресконференция Танчо Колев, председател на Сдружението на млекопроизводителите от регион Стара Загора. По думите му единствените пари, които за една година са получавали в сектора, са по 20 стотинки на литър произведено мляко за януари, февруари и март тази година. 

Колев каза също, че ако правителството не гласува в бюджета за догодина субсидиите на глава на животно, на 27 декември, когато се навършва една година от първия протест през миналата година, ще протестират с животни. Той посочи, че в България има над 3000 фермери и заедно с работниците стават над 1 милион.

По думите на Колев, ако през 2009 г. не бъдат включени субсидиите за глава животно и за литър мляко, това означава, че секторът ще загине изцяло.

"Ако тази година с кредити успяхме да оцелеем, то догодина няма да има банки, които да ни отпуснат", заяви Танчо Колев. От сдружението настояват управляващите да излязат с ясна стратегия за животновъдството.

Снимка:в-к Дневник