Днес от 12 часа млекопроизводителите ще излязат на поредния си протест пред Народното събрание срещу политиката на правителството в сектора им. Според Националната асоциация на млекопроизводителите до момента нищо от споразумението им с премиера Сергей Станишев и със земеделския министър Валери Цветанов от миналата година не е изпълнено, а кризата в животновъдството ще доведе до масови фалити.

Животновъдите настояват да им бъдат изплатени обещаните пари от евросубсидиите на глава животно и за литър качествено мляко.

Протестиращите ще искат срещи с парламентарния шеф Георги Пирински и с депутати от земеделската комисия, за да представят проблемите си за пореден път. Те настояват за увеличение на изкупната цена на млякото. Според тях в момента литър мляко се изкупува за 35 ст., а килограм комбиниран фураж струва 57 ст.

Ако исканията им не бъдат изпълнени млекопроизводителите заплашиха да докарат животните си в София в деня на изборите, протестите им ще бъдат периодични до деня на изборите за европарламент.

Андриан Цаконски прогнозира, че протестиращите ще бъдат между 800 и 1000 човека.