В понеделник представители на коалиция “Чиста храна, честен поминък” са внесли в Министерството на земеделието и храните предложение фермерите да получат право да продават сиренето, което произвеждат в домашни условия. Идеята е, че ако управляващите се съгласят да променят закона, всеки млекар ще може да предлага свободно сирене и кашкавал, собствено производство, за продан в магазините. В момента продажбата извън магазините е забранена със закон. В същото време много дребни млекопроизводители продават мляко и сирене по улиците на селищата, или на съседи. Затова хората предпочитат да си купят млечните продукти от съседа, защото са сигурни, че продуктите са от натурално мляко, без примеси на разни видове мазнини.

 

Цената на млечните продукти при този вид търговия също е значително по-ниска. Качествено сирене, директно взето от производителя, е 5-6 лева, докато в магазина е два пъти по-скъпо за същото качество. Поне 10 на сто от сиренето и кашкавала, които се продават у нас до 2013 год. трябва да са произведени в екологично чисти райони и от чисто мляко. Такава е стратегията за развитието на агросектора. Ако не се позволи на фермерите да си произвеждат сиренето и кашкавала, то след 4 години няма да постигнем и 5 на сто от заплануваните биопродажби.

 

Няма нищо лошо фермерите сами да си подсирват млякото си. Но това трябва да се случва под контрола на ветеринарните санитарни служби и продукцията да отговаря на всички изисквания за качество и безопасност. В същото време е почти сигурно, че тези продукти няма да достигнат до големите супермаркети, нито ще отнемат от пазара на големите млекопреработватели. Важното е да се осигури на хората възможност да се развиват и да запазят традиционните за своите райони рецепти за производство на млечни продукти.

 

Стопаните, които отглеждат биволи, също успяват да пласират на нерегламентирания пазар голяма част от продукцията си. Най-търсеният и популярен продукт в селищата с биволи е биволското мляко. Продава се дори и биволско кисело мляко, което върви по левче за половин килограм.