Първите ученици от Аграрната гимназия в Добрич, които са в дуална форма на обучение, започнаха своя практически стаж по специалността „Трайни насаждения“. Осмокласниците посетиха овощната градина на ЕТ „Жеко Жеков“, разположена в село Гешаново. Там те бяха посрещнати от Радостина Жекова, която ги запозна с дейността на фирмата и спецификата на работа. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Учениците наблюдаваха подмладяваща и ограничаваща резитба на стари прасковени дървета с електрически резитбен агрегат, които се отглеждат върху чимно мулчираща повърхност при капково напояване от собствен сондаж. Те се впечатлиха от разнообразната селскостопанска техника и споделиха, че тя ги мотивира да продължат обучението си.

За проведеното пробно стажуване учениците получиха сертификат, стипендия и работно облекло.

„Отдавна говорим, че дуалното обучение е начинът да се учи, особено в сферата на земеделието. Няма друг! Не можеш да държиш децата само в класните стаи и те да пристигат при нас неграмотни по отношение на новата техника и технологиите“, сподели домакинът Радостина Жекова и допълни:

„Те няма как да видят и научат това, което е в практиката. Гимназиите нямат паричния ресурс да се обзаведат с такава техника и технологии, каквито имаме ние. Затова с огромно удоволствие приветствам дуалната форма и учениците от Аграрната гимназия в Добрич.“ 

Младите хора от Аграрната гимназия се запознаха с основни неща – как се избира терен за засаждане на овощна градина, как се подрязват дръвчета, какви видове резитби се прилагат според целта на подрязването.

„Освен градината, показахме инвентара за овощарство, чрез който спестяваме много ръчен труд. Показахме и хладилната база за съхранение на плодове. Учениците се качиха на трактори и комбайни под вещото ръководство на механизаторите от фирмата и на учителите от гимназията. Мисля, че им беше много интересно“, обясни производителят.

Радостина Жекова подчерта, че в Добруджа вече има достатъчно овощни градини и необходимост от специалисти. В тях има перспектива за работа и нужда от такива кадри.

Дуалната форма на обучение е въведена в Аграрната гимназия след задължителната анкета, която учебното заведение прави сред агробизнеса в Добруджа. Оказва се, че липсват специалисти по трайни насаждения, които да имат нужните знания и умения.

Втората дуална паралелка, която предстои да бъде създадена през новата учебна година, ще бъде по специалността „Техник на селскостопанска техника“. Традиционното ежегодно запитване сред земеделските фирми е показало, че липсват специалисти, които да работят с новите технологии.