Група млади фермери от областите София, Благоевград, Пловдив и Ловеч за поредeн път внесоха в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) официално писмо от името на кандидатите по мерки 112 и 141 от ПРСР, с което настояват веднага да бъде издадена заповед за стартиране на прием по двете мерки и то с максималните размери на предвидените бюджети, заявиха пред репортер на Фермер.БГ младите земеделци.

Фермер.БГ припомня, че в края на септември зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев обяви, че приемът по мярка 141 - "Създаване на полупазарни стопанства" ще бъде отворена догодина, а приемът по м. 112 - "Създаване на стопанства на млади фермери" ще бъде отворен до един месец, тоест до края на октомври. Той уточни, че на този етап сумата, която може да се осигури по мярката, е 20 млн. лева, като половината от нея, или 10 млн. лева, са от бюджета на МЗХ и ДФЗ и с нея може да се направят първите плащания по 400 проекта на млади фермери.
 

протест пред МЗХ

На въпрос на Фермер.БГ защо преди да е изтекъл обещаният от зам.-министър Гечев срок отново протестират, фермерите бяха категорични, че има технологични срокове и вече не вярват, че този път обещанието ще бъде спазено. "За да бъде отворен приемът, трябва да има заповед. Такава не е издадена все още, а приемът започва 10 дни след издаването на заповедта. Това означава, че ако днес има заповед, тъкмо до края на месеца ще се отвори прием. Съмнявам се изобщо, че ще има прием", коментира Петър Пешев от Луковит. Мнението му споделя Александър Струмин от Радомир. Мнението им обобщи Михаил Георгиев. "Търсим си правата и искаме гласът ни да се чуе. Смятаме, че продължават да ни лъжат. Дезинформацията е тотална и вече мислим, че целта е да откажат хората да кандидатстват". Георгиев допълни, че пари видимо за други сектори има, а за най-атрактивната за младите български земеделски производители и фермери се оказва, че няма.


Събралите се пред МЗХ млади фермери се обединиха около мнението, че при срещите си със зам.-министър Гечев са приели аргументите, че пари няма да има за всички проекти. Но категорично не са съгласни с постоянно променящата се цифра на проектите, които могат да бъдат финансирани при евентуално отваряне на мярка 112. "Съгласни сме да бъде отворена мярката с финансиране за 800 проекта. 400 проекта, обаче, е просто подигравка с хората. Чуха се слухове и за 200 проекта. Това означава ли, че дори мярката да бъде отворена, финансиране ще има за около 100 проекта", питат младите фермери. 

 

Фермерите ще продължат да се събират на протест, защото са „отчаяни, излъгани, депресирани, фалирали, но все пак твърдо решени да отстояваме правото си до край“, пише в писмото до министър-председателя, земеделския министър, изпълнителния директор на ДФЗ и до министъра на финансите. 

 

протест пред МЗХ

Утре младите фермери ще подкрепят Националния протест на пчеларите и пак ще бъдат пред сградата на МЗХ. За Фермер.БГ младите фермери обявиха, че най-мащабният протест ще е в петък, когато очакват в София да дойдат техни колеги от цялата страна. Тогава протестиращите ще тръгнат от Парламента, след това ще скандират исканията си пред Министерството на финансите и Министерството на земеделието.

 

"Ще протестираме докато не бъдат изпълнени исканията ни - през тази година да бъдат финансирани минимум 800 проекта по мярка 112, както и да бъде направено необходимото останалите проекти да бъдат дофинансирани още през януари 2014 г. Това може да стане с пари от държавния бюджет - има такъв пример с мярка 123", заяви още Михаил Георгиев.

 

протест пред МЗХ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!