Млади фермери от страната се събират в момента пред сградата на Министерството на земеделието и храните в София, предаде репортер на Фермер.БГ.

Земеделските производители разпространяват помежду си декларация, адресирана  до министър Димитър Греков с настояване до края на годината да бъде обявен прием на проекти по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери от Програмата за развитие на селските райони.

В декларацията се посочва: „Уважаеми г-н Министър, ние младите земеделски производители от цялата страна настояваме да се разпоредите изпълнителният директор на ДФЗ веднага да издаде заповед за откриване на прием на проекти по мярка 112 от ПРСР през 2013 г. за наддоговаряне и то в максималния размер на предвидените бюджети, както е записано в решение номер 167/8.03.2013г. на Министерския Съвет.
[news]
Ако съществуват обективни причини свързани с невъзможността за осигуряване на целия бюджет, то ние настояваме да се разпоредите изпълнителният директор на ДФЗ веднага да издаде заповед за откриване на прием на проекти по мярка 112 с размер на бюджета от 20 млн. евро, като недостигът се компенсира с откриване на нов прием през май 2014 г. при същите условия, при който срокът за регистрация като земеделски производител или животновъд се промени от 14 най-малко на 18 месеца.

Ние, младите земеделски производители от цялата страна, Ви призоваваме да накажете най-строго всички длъжностни отговорни лица за създадената ситуация.

Ако не се съобразите с фактите и нашите очаквания и надежди, и не разпоредите започване прием по мярката веднага, декларираме, че ще предприемем всички възможни начини за защита на правата си и интересите си, ще информираме ЕК за подигравката с нас, ще обявим гражданско неподчинение пред МС, ще подадем сигнал до Главна прокуратура за измама и въвеждане на заблуждение срещу държавата в лицето на МЗХ. Ще заведем съдебни дела като ще претендираме както за претърпените щети, така и за неимуществени такива като блокираме пътища и магистрали.

Г-н министър, надяваме се на вашия професионализъм, чувство за справедливост и трезва преценка на ситуацията“, се посочва в декларацията.

В момента пред МЗХ са се събрали около 20 млади фермери от страната. За 14 часа е насрочена пресконференция в ЗХ, на която министър Димитър Греков и екипът му ще отчетат свършеното във ведомството през първите 100 дни управление.

Очаквайте подробности!

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!