Миналата седмица заместник министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че приемът на проекти по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери по ПРСР няма да стартира през тази година.

Това предизвика негативна реакция от страна на млади фермери, които чрез група в Социалната мрежа Facebook организират протест пред Министерството на земеделието и храните днес, 23 септември от 13 часа. Той ще е под наслов „За пускане на мярка 112 през 2013 г.“

Млад фермер е една от най-атрактивните мерки на Програмата. По мярка 112 приемът на проекти трябваше да се осъществи през месец септември, след като в началото на март Министерски съвет прие наддоговаряне на бюджета по част от мерките на Програмата за развитие на селските райони.  

По изчисления на Земеделското министерство обаче, наддоговорените средства за младите фермери, ще достигнат едва за 500-550 проекта, а по предварителна информация на МЗХ има готови 2000-2500 проекта. Министър Димитър Греков и зам. министър Гечев заявиха, че при отварянето на новата ПРСР 2014-2020 през месец май догодина, първият прием ще бъде за млади фермери. Срокът за регистрация като земеделски производител ще бъде увеличен от 14 на 18 месеца, за да не „изгорят“ вече готови проекти, посочиха още те.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!