Враг номер едно на пчелите е акарът Varroa destructor. Така започна лекцията си младият зооинженер и поколенчески пчелар Светослав Софрониев в онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Какво ни казахте: Масови загуби на пчелни семейства

Във видеото можете да видите цялата лекция на младия, но опитен стопанин, който отглежда над 600 броя пчелни семейства в област Монтана. 

"Прадядо ми казваше, че преди да дойде тази въшка (той така я наричаше) в началото на 70-те години, можехме да изморим пчелните семейства само ако им вземем меда – от глад. И до днес, въпреки че знаем всичко за биологията ѝ, тя продължава да оказва натиск", разказва Светослав.

Според него битката с акарите е въпрос на време и желание, както и спазването на много важни, последователни стъпки. Не толкова лесна и предвидима задача обаче е опазването на пчелите от пестициди. Младият стопанин подчерта, че често фактор за уморяването на пчелите е незнание или пренебрегване на риска. 

Запомнете: Едно поколение пчели се третира само веднъж с оксалова киселина. Ако го повторите, акарът също ще падне, но вече започва да уврежда и самите пчели, обяснява Софрониев.

В лекцията си зооинженерът поетапно обяснява как се бори с вароатозата. Той коментира и каква трябва да е грижата за пчелите през зимния период.

Младият пчелар отговаря и на въпроси от колеги. Вижте повече в самото видео.