Млада фермерка разширява стопанството си със сливови насаждения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Бюджетът на проекта е 49 144 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента, съобщава eufunds.bg.

Овощари треперят над градините си в Северозапада

Габриела Тодорова отглежда овошки в село Задруга, община Кубрат. Целта на проекта ѝ е увеличаване на обработваемата земеделската площ в стопанството, повишаване на конкурентоспособността, жизнеспособността и увеличаване на икономическия размер  на стопанството.

“Земеделският стопанин е създал ново овощно насаждение от костилков вид – 6,4 дка, с променен минимален брой на растенията на единица площ за овощния вид сливи със схема на засаждане 5 м х 3,80 м, с минимален брой 52 дръвчета в декар или с 36 броя минимален праг на гъстота растенията, като общо стопанството става 27,2 дка, пише информационният портал.

Младата земеделка е завършила курс, включващ обучение по основни проблеми за опазване компонентите на околната среда в земеделския сектор. Предприети са всички мерки и дейности свързани със смекчаване последиците от изменението на климата и адаптиране към него, биологичното разнообразие и опазването на водите.

Предстои анексиране на договора за контрол и сертификация с контролиращо лице за биологично производство с допълване на новосъздадените трайни насаждения.

За изпълнението на агротехническите мероприятия съгласно технологията за отглеждане по биологичен начин е закупена мотофреза. Нарастването на размера на стопанството и увеличаването на производството на Габриела Тодорова дава възможност също за разкриване на едно ново работно място.