"Важното е да доставим на бедстващите продукти от първа необходимост и в момента се организира настаняването на хора, които са останали без покрив. Може би - до час ще започне раздаване на храна – продукти от първа необходимост, на тези, които желаят. Организирано е снабдяване с дърва, тъй като повечето хора се отопляват с печки на твърдо гориво. Това каза пред Агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който в момента е на място в бедстващото село Бисер, община Харманли.


Пред тази стихия няма сила, която да може да я спре. Важното е в момента да успеем да доставим нещата от първа необходимост на хората и да създадем определен ред, защото нощта настъпва и допълнително ще има паника, каза министърът.


От утре, след като спасителните екипи приключат, и проверят отново всяка къща, започва събирането на труповете на животни. Има, може би, стотици животни в момента, които също трябва да бъдат евакуирани, допълни Мирослав Найденов.


„Възстановено е вече осветлението, има електричество, уличното осветление работи. Създадени са екипи, които да патрулират, за да няма опити за мародерство и кражби в тази ситуация. Всичко необходимо се прави. За съжаление, освен тук, където се намирам в момента, разбирам от Националния щаб, който е създаден, че има и други бедстващи населени места”, каза Мирослав Найденов.
„Много голяма е трагедията. Изказвам своите съболезнования към близките на жертвите”, посочи още министър Найденов.