С 32 % ще бъде редуциран бюджетът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за следващата година, спрямо 2009 г., каза на заседанието на парламентарната Комисия по земеделие и гори ресорният министър Мирослав Найденов.

 

Бюджетът на МЗХ за догодина ще бъде общо 308 млн.лв. в проектобюджет, при поискани 490 млн. лв.
„Аз не възразявам срещу този бюджет и може би съм единственият министър, който не иска увеличение на бюджета. Ще се наложи редуциране на структури и служби”, заяви Мирослав Найденов.

 

Министъра на земеделието заяви също, че Изпълнителната агенция за борба с градушките в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), в която работят 700 души, ще бъде закрита, а дейността й може да бъде извършвана от частна фирма.

 

припомняме ви, че :

► От първи декември ще започне изплащането на националните доплащания за тази година в размер на 211 млн. лв. ( 61 за животновъдите).

► 40 млн. ще бъдат заделени за държавни помощи, при поискани 100 млн. лв., обясни министърът. Средствата са заложени за европейския регламент de minimis (15 000 евро). Този ресурс няма да стигне най-вероятно, но това зависи от интереса на фермерите, обясни министърът.
► Най-големият проблем е при подпомагането на премиите за тютюнопроизводителите, според М.Найденов. 80 млн. лв. за премиите за тази година не са заложени в бюджета за следващата година.  Средствата могат да бъдат набавени при преизпълнение на бюджетната програма или от приватизация на Булгартабак”, където има финансов ресурс при депозити.
Юнал Тасим от ДПС каза след изслушването на министъра, че ако е на мястото на Найденов, ще си подаде оставката при така заложения бюджет.