Искаме да подкрепим родните производители на храни, като създадем възможно най-добри условия на достъп на българските храни на пазара. Това е заявило ръководството на Министерство на земеделието по време видеоконферентна среща с браншовите организации от сектор „Храни“ и търговските вериги, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Дали ремонт на ремонта на Стратегическия план ще обърка плащането на субсидиите

Направени са още заявки за работа в посока подобряване на пазара за фермерски продукти и къси вериги на доставки, с цел да се защитят максимално интересите на българските производители и да се предотвратят нелоялни търговски практики.

По думите на зам.-министър Момчил Неков ще бъдат разгледани и търсени възможности за увеличаване на достъпа на традиционни български храни до потребителите, включително и чрез увеличаване на предлагането им в търговските вериги.

Ще се работи да се подпомогнат преработвателите, тъй като те създават работни места и много от тях оперират в селските райони, което е в унисон със заложените основни приоритети както на коалиционното правителство, така и на подготвяния стратегически документ за следващия програмен период“, подчертал Неков.

Преработвателите от своя страна са подкрепили включването на мярка в за подпомагане на схемите за качество в Стратегическия план. Стана ясно, че се удължава с 2 седмици срокът, до 28 януари 2022 г., за обществено обсъждане на изготвения проект на Програма за местни традиционни и регионални традиционни храни за периода 2021-2031 г.

По време на дебата са обсъдени още въпроси за недостига на работна ръка в сектора и студентските програми, с които да се привличат млади специалисти, както и за приобщаване на децата към вкуса на добрата българска храна чрез програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”.