Заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева се срещна с малки производители на плодове и зеленчуци в новозагорското село Еленово, информира пресслужбата на министерството.

Мярка COVID-19: Харесват ли ви прогнозните ставки?

"Идеята ни е в края на юли - началото на август да се отвори прием по мярка COVID-19 и максимално бързо и лесно финансовият ресурс да стигне до нуждаещите се земеделски стопани", сподели заместник-министърът.

Планираме те да получат подкрепата си до 15 октомври.

Кръстева припомни, че бюджетът по кризисната мярка е в размер на 2%  от средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което е от порядъка на 100 млн. лв. Те ще бъдат пренасочени към чувствителните сектори. 

"Работим в посока мярката да не създава затруднения при кандидатстване от страна на земеделците, а също така и за прилагане от страна на администрацията", заяви Кръстева. 

От своя страна, зеленчукопроизводителите на срещата изразиха мнение, че е по-добре да получат подпомагането на декар. По думите им по този начин средствата ще бъдат изплатени в момент, в който имат нужда, а не на следващата година, ако е на база доход.

В момента МЗХГ събира становища по предложението и следващата стъпка е нотифициране на мярката пред Комисията, заяви Вергиния Кръстева.

Със земеделските стопани бе обсъдена и темата за защита от градушки. Според заместник-министъра, създавайки взаимоспомагателен фонд за обезщетения, България ще може да участва за европейски субсидии по мярката за управление на риска

Вергиния Кръстева:Идеята е да се изплащат обезщетения и за под 100% пропаднали площи. След изготвянето на разчети ще стане ясно дали да бъде за над 30% или над 50% пропадналите площи."

В срещата участие взеха още директорът на ОДЗ Сливен Тодор Братанов и директорът на дирекция "Растениевъдство" в МЗХГ Петър Кировски. По време на посещението си заместник-министър Кръстева разгледа и градини с насаждения в района на село Еленово.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подмярка 6.1: Има ли бенефициенти с договор, които не са поканени за подпис?

Регистрацията по член 137 – на границата между два закона

Субсидии за фермерите: 55,2 млрд. евро е бюджетът за догодина