Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е одобрил изплащането на помощи за компенсиране на загубите на земеделски производители, настъпили вследствие на неблагоприятни климатични условия – градушка/суша през 2009 год., съобщава сайтът на Министерството на земеделие и храните (МЗХ).
   
Засегнати земеделски производители от градушка има в областите Монтана, Добрич, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Културите, за които ще получат компенсации са пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица за зърно, маслодаен слънчоглед, зимна маслодайна рапица, градински грах, пипер, краставици, лук, домати, бостан, зеле и лозя. Засегнати от сушата са били областите Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Ямбол; за културите: пшеница, ечемик, царевица за зърно и маслодаен слънчоглед.

Според заповедта на министъра земеделските производители от посочените области с напълно пропаднали площи и култури, имат право на държавна помощ, съгласно условията на решение на Европейската комисия от 2007 год. за компенсиране на загуби на фермерите от природни бедствия при неблагоприятни климатични условия.

Мл. експерт Ася Димитрова от Областната дирекция „Земеделие” в Добрич обясни пред репортер на Фермер.БГ каква е процедурата, по която земеделските производители могат да се възползват от компенсации в случай, че реколтата им е пострадала от градушка/суша.

Земеделският производител може да подаде молба в съответната общинска служба. Задължително условие е стопанинът да е регистриран земеделски производител по Наредба 3 от 1999 г. Съответната служба уведомява областната дирекция.

Съставя се комисия с представители от ОДЗГ, „Растителна защита”, Националната служба по зърно, Службата за съвети в земеделието, представители на научни институти по земеделие (напр. за Добричка област – Институтът в Генерал Тошево). При подаден сигнал от производител, комисията се свиква, правят се обходи и при установяване на посеви, засегнати от градушка/суша се съставя протокол. В зависимост от това каква площ от реколтата е засегната, се попълват протоколи, които се подписват и от жалбоподателя, и от комисията и се изпращат в срок до МЗХ. От МЗХ документите се изпращат за одобрение в ЕК, от където се решава дали да бъдат компенсирани засегнатите производители.

По информация на Димитрова за 2007 год. средствата на пострадалите производители са изплащани на траншове в определени срокове. Тогава обаче ситуацията е била по-различна, защото в страната беше обявено бедствено положение. Стопаните са получили по 10 лв на дка.

За тази година областните дирекции все още нямат информация дали нещо е изплатено вече на земеделските производители или не, както и в какъв размер ще са компенсациите на пострадалите стопани.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!