Министър Мирослав Найденов от снощи е започнал консултации с юристи за да разбере действително дали фонд "Земеделие" неправомерно ще се опита да наложи санкции на хилядите земеделски производители с надвзети субсидии по Кампания 2009 г. Очаква се днес да има повече яснота от страна на МЗХ. Адвокати на браншови организации са категорични, че фермерите имат достатъчно основания да съдят фонда, както и големи шансове да спечелят делата.

 

Причината е, че санкциите за 2009 г. са инспирирани от това, че догава земеделците очертаваха обработваемите си площи върху слой, изработен на базата на закупени сателитни снимки, които в последствие ЕК не одобри. После се наложи МЗХ да изпълнява екшън план и започна заснемането на нова ортофото карта. По-късно слоят беше променян многократно.

 

Фермерите се оплакват, че теренни проверки във въпросния спорен период не са правени, което е недопустимо и дава основание за обжалване на актовете на ДФЗ. Теренни проверки са били направени година по-късно, но те са загубили всякаква актуалност. Земеделските производители са категорични, че не е морално да са очертавали земите си върху един слой, а сравнението на чиновниците да се прави по друг слой. Една значителна част от тях обаче са съгласни да бъдат глобени, тъй като заради нищожни глоби от по няколко хиляди лева не могат да си получат субсидии за стотици хиляди лева.
 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!