Обединените арабски емисрства и Саудитска Арабия изпитват недостиг на храни, а в същото време са големи износители. Затова страните проявяват интерес ккъм реализирането на проекти в България, кореспондира от Абу Даби министър Мирослав Найденов, който е на посещение там с българска делегация.

Вчера министърът отлетя за ОАЕ, Катар и Кувейт, където е по покана на свои колеги, оглавяващи земеделски и екоминистерства.  Впечатлението на Найденов от там е, че двете арабски страни проявяват интерес към инвестиции в зърнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Дори се споменало, че са готови да спонсорират проекти у нас.

Отправена била и покана към земеделския министър на Саудитска Арабия да заповяда в България и лично да прецени какви са възможностите за инвестиции. В далечната страна в момента се провежда министерската конференция по въпросите на пълноценното хранене в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив – Форум по прехраната в Абу Даби, ОАЕ. На събитието присъства и генералният директор на ФАО (Организацията на ООН по прехрана и земеделие) Жак Диуф.

Воаяжът на българската група продължава утре към Катар, където трябва да се проведе работна среща от която очакванията са да се засили сътрудничеството по отношение на зърнопроизводството , маслодайните култури, преработката на слънчоглед, месното животновъдство, месопреработката на овче и говеждо месо. Възможностите за сътрудничество в областта на безопасността на храните, както и в областта на ветеринарната медицина и растителната защита са другите теми.