„Министерството на земеделието и храните ще провежда масирани проверки за безопасността и качеството на храните, но не кампанийно, а целогодишно”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на подписването на Коледния пакт "Коледата безопасна”. С подписването на документа от представители на институции, контролни органи, производители, търговци се обединиха да не се допускат некачествени и опасни хранителни продукти на българския пазар.

 

Министър Греков припомни, че Българската агенция по храните (БАБХ) стартира кампания „Храните под контрол 24/30”, през която от 5 декември до 5 януари 2014 г. се извършват извънредни комплексни проверки на предприятия за производство и търговия с храни, на складове, хотели, пазари и борси. „Контролните органи от БАБХ ще бъдат безкомпромисни при започналите вече проверки, за да ограничат в максимална степен предлагането на негодни хранителни продукти”, информира министърът. Той призова да се купуват с предимство български храни и припомни, че проверките за нерегламентиран внос на земеделска продукция по границите и във вътрешността на страната продължават.

 

„Очакваме от месец януари специализирано звено за борба с нерегламентирания внос да започне да функционира към Националната агенция по приходите (НАП)”, съобщи министърът. „Искаме да стимулираме родното земеделско производство и да върнем хубавите български плодове и зеленчуци по търговските щандове”, каза министърът и пожела пълни трапези с всичко, което ражда българската земя.

 

Той припомни, че МЗХ проведе редица срещи с представители на търговските вериги в тази посока. „Ние сме готови да посредничим, за да отворим тази ниша, която е в полза не само за двете договарящи се страни, но и в полза на самите клиенти, които очакват да си върнат вкуса на българските зеленчуци и плодове, котиращи се от години на световните пазари”.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!