Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и Н.Пр. Марси Рийс, посланик на САЩ в България, откриха Националния демонстрационен център за нови технологии в земеделието в Аграрния университет в Пловдив. Проектът се реализира по инициатива на Факултета по агрономство с подкрепата на Фондация „Америка за България”, която финансира изграждането му.


„Радвам се, че бизнесът подава ръка на науката и се дава възможност на студентите да са много близо до земеделието и да се запознаят с новите технологии, които се предлагат на агропазара. Тук ще се организират демонстрационни дни, които са една добра възможност да се представят новостите, които ще модернизират аграрния сектор”, заяви министър Греков по време на официалното откриване. Така министърът и Н. Пр. Марси Рийс разгледаха предоставената за нуждите на центъра земеделска техника.


Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева разкри, че учебното заведение и Фондация „Америка за България” работят съвместно и по още едни проект за изграждане на демонстрационна ферма за трайни насаждения.

 

След офицалното откриване на центъра минитър Греков коментира за Фермер.БГ, че образованието не бива да бъде само теоретично. "Напоследък отчитаме, че трябва да обърнем изключително голямо внимание на практическото обучение на студентите и то с помощта на бизнеса", заяви министър Греков. Той уточни, че инвестицията в новооткрития център е в размер на 360 000 лв. и допълни, че Националният център за нови технологии е само част о инициативата на "Америка за България". Предстои да бъде създадено и опитно поле.

 

"Новото е, че вече ще имаме магистърска програма между Университета Мисури и Аграрния университет - Пловдив съвместно с Института по аграрна икономика - София", обяви пред Фермер.БГ министър Греков.

  

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!