Един от важните въпроси, които отправиха народни представители към министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков в рамките на петъчния парламентарен контрол, беше свързан с Мярка 112 на ПРСР Създаване на стопанства на млади фермери. „Нееднократно до момента от МЗХ изтъкват, че мярката ще стартира през месец май, но за да разработят нови проекти или да преработят сегашните си проекти, младите фермери трябва да са наясно какви са условията за кандидатстване, както и колко големи трябва да са стопанствата.

 

Младите фермери са притеснени, че ако условията бъдат публикувани в последния момент, те няма да могат да се подготвят и ще им бъде отнет шансът за кандидатстване по мярката“, формулира питането на няколко народни представители Павел Гуджеров.

„МЗХ си е поставило за цел стартова помощ за млади фермери да е първата мярка от ПРСР 2014-2020, която да стартира още през тази година. Към момента е представен първият проект на ПРСР 2014-2020, а тематичната група трябва да даде своите бележки по него. След конкретизирането на бюджетите по мерките, управляващият орган ще предложи и проектонаредбата за прилагане на мерките, в това число и за мярка 112. В тази наредба ще бъдат подробно разяснени условията за кандидатстване“, заяви министър Греков.

 

Министърът допълни, че подготовката на мерките по новата ПРСР е динамичен процес, свързан с редица фактори и най-вече с приложимото европейско законодателство, което оказва влияние върху процеса на програмиране и разработване на условията и реда за подпомагане. Министър Греков заяви още, че при планиране на конкретни периоди за прием на документи ще бъде осигурена прозрачност и осведоменост на потенциалните кандидати за изискванията по всяка от мерките на ПРСР 2014-2020 така, че да бъде осигурено време на кандидатите за подготовка на проекти.

 

Министър Греков изрично подчерта, че МЗХ има намерение да стартира мярката за млади фермери през месец май 2014 г. на „собствен риск“. „Потвърждавам, че имаме желание в края на май или началото на юни мярката да стартира и това ще стане на собствен риск, тоест на държавата. Проектите, подадени по мярка 112 са твърде много, а ще бъдат финансиране само 400. Затова ние сме категорични, че мярката трябва да стартира през тази година. Преди старта ще бъдат изготвени и наредбите, за да могат кандидатите да видят какви са изискванията за кандидатстване“, допълни Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!