През тази година много закъсня провеждането на Държавната профилактична програма при животните. Това каза пред Фермер.БГ изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов.  

Реално животните не са оставени без лечение, но дефакто няма сключени договори между фермерите и лекарите. В скалдовете на БАБХ в момента има ушни марки, но няма кой да ги постави, защото ветеринарите нямат сключени договори. Осигурени са и реактиви за изследвания, на които вероятно ще им изтече срокът отново заради липсата на сключени договори, коментира Михайлов.

За говдовъдите е важно, че сумата за глава животно, която ще получат през тази година, няма да се намали спрямо миналата и ще бъде в размер на 200 лв. Поне това е уверението на МЗХ след провелия се тази седмица Консултативен съвет по животновъдство, посочи Михайлов. Той обаче призна, че тази сума реално намалява, защото миналата година фермерите не даваха пари за маркиране на животните, както и за редица други дейности, които бяха заложени в държавните програми. По новия закон за ветеринарномедицинската дейност и наредбата за идентификация на животните вече нашите фермери ще плащат 60% от стойността на марката. Това означава, че фермерът трябва да си плати стойността на марката , която струва 3-4 лв с транспорта и в същото време не е ясно кога ДФЗ ще възстанови част от тези пари в размер на 40%, коментира Михаил Михайлов.

Проведени са редица срещи с МЗХ, БАБХ, председателят на Парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварва и е наложително час по-скоро да се реши проблемът, защото той пряко засяга и животновъдите.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!