Между 350 до 600 лв./дка се търгува земеделската земя във Видинска област, заяви Мариета Пекова, собственик на агенция за недвижими имоти, цитирана от радио „Фокус“. „Ако говорим за Видин, Димово и Брегово, цената в тези общини може да стигне до 550-600 лева, но на конкретни парцели от конкретни масиви, докато в другите части на региона цената може да падне до 350-400 лева”, допълниПекова.

 

Тя обясни, че диапазонът е голям и всичко зависи от това, каква е земята, коя категория е и дали има арендатори, които да я обработват. Земеделска земя във Видинския регион се купува, каза още брокерът. Купуват както фондовете за земеделска земя, така и арендаторите, а също и някои физически лица, които искат да инвестират малка сума пари в земя, която да отдават под аренда и по този начин да калкулират печалба.

 

„2013 година беше по-трудна за пазара земеделска земя, отколкото 2012-а, която беше силна, защото доста фондове прехвърлиха помежду си декари земя. 2013 година беше по-скоро под знака на продажбите от частни физически лица, които продаваха наследствени земи”, обясни Пекова.

 

По думите й, в момента закупуването на земя се извършва избирателно. Арендаторите купуват парцели в точно определен район, към който имат интерес, и са склонни да платят малко по-висока цена, за да го купят.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!