За втора поредна година новата Асоциация за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза проведе в Крупник изложение на редки автохтонни породи – кози, пръчове, овце, кучета и коне. Асоциацията работи за поддържането на генофонда на редки породи, които са типични за този регион – Малашевската планина.

 

изложение животни Крупник

 

Местната дългокосместа коза е порода, отгледана от години в нашия регион, споделят от асоциацията, в която членуват стопаните на над 750 животни – кози и пръчове. Около 100 животни представиха стопаните по време на изложението. На изложението бяха показани два типа дългокосмести кози - Калоферски и Малашевски.

 

 

Гости на събитието бяха г-жа Елена Караманова, старши експерт дирекция животновъдство към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и г-н Стоян Стоянов, главен експерт към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Освен традиционните обичаи, нрави и похвати в отглеждането на тези редки породи, на събитието се проведе конкурс, отличаващ най-типичните животни в региона.

 

 

Сред наградените бяха стопанинът Димитър Димов, чиито пръч беше награден на първо място за типичен представител на малашевския тип и ферма Перун, чиято собственост е най-типичният пръч за калоферския тип. Изложението показа уникални по рода си животни и впечатли всички гости.

 

 

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖЕНИЕТО

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!