Уникален за страната ни мед със съдържание на синьо-зелено водорасло спечели отличие на Фестивала на меда, който се провежда през тази седмица в град Добрич.


Производителите на меда Елица Матева и съпругът и Антон Куртев от Разград споделят, че всъщност това е липов мед, прополис и синьо-зеленото водорасло Спирулина. Медът, който са нарекли Спирела притежава необичайния синьо-зелен цвят.

Елица, която е инженер, и съпругът и – икономист, преди три години решават да напуснат София, където работят и се връщат в Разград, където се захващат с пчелина, създаден от бащата на Елица.

Уникалното в Спирела е именно водораслото, което стои най-ниско в хранителната верига и е незаменим носител на витамин В12, казва Антон. Възрастта му се определя от учени на около 700 млн. години, като според изследователи веществата, които съдържа удължават живота и подобряват здравето на човека. Освен високото съдържание на белтък, спирулина има и голямо количество от синия пигмент фикоцианин - единственото известно вещество, способно да преустановява нарастването на ракови клетки. Ние внасяме спирулина от Хавай, която е пакетирана в САЩ, обясниха пчеларите.

Тъй като вкусът му е изключително неприятен, ни хрумна идеята да го предложим в изключително вкусен вид - с мед и прополис. Комбинацията от спирулина и прополис засилва действието на двата продукта - казва Куртев. Наред с този продукт пчеларите предлагат и Перга, в която освен мед има и пчелен прашец, както и апитоник, в който има мед, цели пчели и прополис.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!