През последните дни зачестиха нападенията от мечки над селскостопански животни в Калоферския балкан. За проблема и търсенето на решение Фермер.БГ разговаря с кмета на Община Калофер г-н Румен Стоянов.
 
Г-н Стоянов, колко животни са нападнати до сега от мечка и какви са щетите?
За Калоферска територия само за последните 15 дни, имаме нападнати 7 овце и 1 крава. Но в съседното село Васил Левски има още едно нападение на мечка. Това означава, че кравите стават 3.
 
Какви мерки са предприети досега от Ваша страна?
Аз, като кмет съм информирал Земеделското министерство и Министерството на околната среда и водите за нападенията. От там обаче излизат с решение, че не могат да изведат за обстрел мечката, защото нямат достатъчно доказателства, че това е мечка. Това е много несериозно отношение за мен. Защото и  в разказа си един от животновъдите каза, че мечката е бил там на място; полиция оглежда терена и за кравата, и за овцете. Всички са категорични, че нападенията са били от мечка. 
 
Къде и кога са били нападнати животните?
Едните животни са били в местността Параджика – това са кравите. А овцете са били на километър и половина от града . Нападението е било през деня, докато са били на паша. Възможно е да има повторно нападение. Дано да не нападне някой турист. Все пак този регион е туристическа дестинация и се надявам да няма инциденти. 

Ако все пак се повторят, какво следва?
Аз отново ще сигнализирам всички институции – ръководството на горското, на Централен Балкан, както и Министерството на земеделието (МЗХ).

Всъщност, какви доказателства изискват от министерството, че това са били нападения от мечка?
Не знам, наистина. Не знам какви, те идваха, снимаха, но тъй като не били останали следи от мечката и те търсят оправдание точно с това. Това са държавни институции, те трябва да вземат отношение по този въпрос.
 
Предвиждат ли се компенсации за хората, които са загубили добитъка си?
Да, комуникирах със зам. минситър Георги Костов, който обеща, че ще бъдат обезщетени хората, но дано да не се повтарят нещата.
 
Имате ли представа, компенсациите за животновъдите, какви ще бъдат? 
Компенсациите ще са по пазарна цена. Изчисляват се според това, какви са животните, каква е породата. Надявам се хората да бъдат компенсирани, както трябва.
 
От тук нататък, какво трябва да направят животновъдите за да бъдат обезщетени?
Трябва да сигнализират на съответното място. Ако са територията на парк Централен Балкан, трябва да се обърнат към ръководството до 24 часа,  да се събере комисия и да съберат доказателства, че нападенията са от мечка. Ако е на територията на горско стопанство, по същия начин алармират управата на съответното горско стопанство, съставя се комисия и се събират доказателства.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!