За първи път България ще участва със свой национален отбор на Световното първенство по транжиране в американския град Сакраменто. Преди това обаче той трябва да бъде избран. Това ще се случи на специален конкурс „Майстор месар“, съобщиха организаторите от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Френски породи ще събират погледи в Сливен

Участниците ще трябва да демонстрират своите професионални умения в бързото и качествено обезкостяването на различни видове месо – говеждо, свинско, агнешко и пилешко. Нещо повече, ако искат допълнителни точки, ще трябва да приготвят наденица, кюфтенца или кебапчета по собствена рецепта.

Състезанието е част от проекта „Дни на българското месо“, с който асоциацията се включва в инициативата на Министерството на земеделието „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти!“.

Надпреварата ще се проведе по време на есенното издание на Националното изложение по животновъдство на 11 и 12 октомври в Сливен. Последният път, в края на април, в него участваха над 200 български животновъди. Тогава най-многобройни бяха екземплярите, представляващи овцевъдството и козевъдството – 400 глави добитък от общо 39 породи.