Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство от 27 до 29 април в Сливен.
 
 
Тридневният форум се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Селскостопанската академия. 
 
В официалното откриване на 28 април ще участват министъра на земеделието Румен Порожанов, генералният секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки Андреа Росати и председателят на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева.
 
На изложението ще бъде представена селекция от най-добрите животни, които се отглеждат у нас, като се очаква техният брой да бъде над 700. Най-многобройни ще са екземплярите, представляващи овцевъдството и козевъдството - 400 глави добитък от общо 39 породи.
 
 
Говедовъдството ще бъде представено с повече от 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Посетителите ще видят и 20 биволи от породата Българска мурра.
 
Интерес представляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат представени от 16 животни от породите Чистокръвна арабска, Фризийска, Хафлингер, Български тежковозен кон, Източнобългарски кон, Норикер, Американски рисак, Български расист кон и Плевенски кон.
 
Традиционно за събитието ще бъдат изложени породите Българско овчарско куче и Българско лудогорско гонче, които са подготвили и специална демонстрационна програма за гостите на изложението. Разнообразието при зайците ще бъде представено от земеделските институти и много частни стопани.
 
По време на тридневното събитие ще бъдат организирани търгове на животни, фермерски и книжен пазар, а също и детски кът. 
В рамките на изложението ще се проведе Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“.