Преди две седмици министър Мирослав Найденов обеща в съвсем кратки срокове, до няколко дни, МЗХ чрез НВМС, да осигури пари на варненския и шуменски екарисаж за дейността по обезвреждане на животинските трупове, която дейност се обезпечава от държавата. Двете фирми работят, но обезвреждат отпадъците на кланици и предприятия от месопреработвателния сектор, без да уважават молбите на дребните стопани. В момента труповете се загробват край селата, по специално определен ред.


"Имаме устни оплаквания и молби от животновдъдите, на които не можем да отвърнем. Министърът излъга публично, че са ни преведени 30% от дължимите суми, но това не отговаря на истината. Не е вярно, че сме продължили работа", каза за Фермер.БГ управителят на шуменския екарисаж на "Брамас 96" Мирослав Александров. Същото е положението и с варненския екарисаж. МЗХ трябва да приведе на фирмите няколко милиона лева.


Според управителите, миналата сряда шефът на НВМС д-р Войнов е издал заповед, че труповете на умрели животни трябва да се загробват в земята на определено отстояние от населените места и при други специални условия. "Това обаче е в противоречие с европейска директива, заради което страната ни може да търпи финансови санкции, както и да има последици за износа", допълни Александров. Съществува и риск да бъде забранен износът на животинска продукция, включително и за трети страни.


Според Мирослав Найденов, в периода, когато екарисажите не събират умрелите животни, те се обезвреждат чрез загробване, съгласно изискванията на Наредба № 22 от 10 март 2006г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфично рискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС. Наредбата се прилага при извънредни случаи, какъвто е случаят със спирането на работата на шуменския и варненския екарисажи.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!