За по-малко от  48 часа, след инцидента с преобърнатата цистерна с токсичен химикал край Велико Търново, започнаха масово да измират пчелите.

 

Пчелари, които отглеждат кошери в  района на Дебелец, Килифарево и близките до Велико Търново села, алармираха пред репортер на Фермер.БГ за измиране на  голяма част от пчелите им след инцидента с турския камион, от който изтече силно отровен и канцерогенен химикал. На лице е и "оклюмване" на площите със слъночглед в района на катастрофата.

 

Цистерната, която вчера се обърна и разля опасния химикал стирол край Дебелец, е част от контрабанден канал за превоз на опасни химикали през страната ни. Това е официалното становище на районната екоинспекция във Велико Търново.

 

Днес останките от катастрофиралата цистерна, бяха захвърлени занемарено в пътна отбивка на прохода Хаинбоаз, край Килифаревския манастир.

 

От районната Прокуратура във Велико Търново освободиха днес шофьора на турския камион, причинил инцидента с обгазяването на Велико Търново и Дебелец, тъй като, макар да бил част от контрабандна схема и да нямал лиценз и документи за превоз на опасни товари, катастрофата била по непредпазливост.

 

---

Очаквайте ВИДЕО репортаж по темата

---

11.07.2011 Властите потулват инцидента край Дебелец. Масово отровени зърно, плодове и зеленчуци