Съгласно нов доклад, представен от д-р Мелани Ле Бон от университета Нотингам Трент по време на 75-ата годишна конференция на Британското общество на науките за животните, етеричното масло от риган си струва да се разглежда като опция в системата за защита на здравето и продуктивността на свинете.


Испанците се запасяват с месо и чакат високите цени

Защо? Заради съдържащите се в него активни вещества, пише allaboutfeed.net.

Карвакрол и тимол – две важни съединения, които демонстрирали антимикробна и антиоксидантна функции по време на тестове с животни.

Хайди Хол, съавтор на доклада и технически мениджър в свиневъдна компания, отбелязва, че върху свиневъдната индустрия натискът все повече се засилва, като целта е намаляване на употребата на антимикробни препарати и паралелно с това подобряване на здравето и продуктивността на животните.

Поради това търсенето на устойчиви алтернативи провокира растящ интерес, казва Хол.

Изследването, представено от д-р Ле Бон, старши преподавател в университета Нотингам Трент, е проведено в промишлена свиневъдна ферма във Великобритания. Обект на изследване са били 62 продуктивни свине-майки и прасенца.

Параметрите на ефективност, изучавани в процеса на изследването, включвали: потребление на фураж от свинете-майки и оценка на състоянието на организма им, а също така ежеседмично претегляне на прасенцата, проследяване на тяхното хранене, смъртност и употреба на лекарства.

Учените стигнали до извода, че включването на етерично масло от риган е помогнало в няколко направления:

-    Запазен е показателят здраве на кърмещите свине-майки;
-    Подобрен е прираста на теглото на прасенцата през първата седмица от живота им;
-    Понижена е смъртността до отбиването на прасенцата;
-    Значително е понижена честотата на прием на лекарства.

За да се намали зависимостта от антимикробни препарати при отбиването, такива като цинков оксид, фермерите-свиневъди трябва да отдадат предпочитание на алтернативни природни продукти, особено в периода на отбиване и ранна възраст на животните, казва Хол.

Тази мярка ще гарантира дългосрочна оптимална производителност, смята още ученият.