Най-после индикация за това, че в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент има и българско присъствие. Българският евродепутат от групата на ГЕРБ в ЕП Мария Неделчева се подписа в подкрепа на равното третиране на земеделските стопани в ЕС. Декларацията беше парафирана в Страсбург на месечната парламентарна сесия на ЕП, съобщава сайтът на българския евродепутат.

„Като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони съм наясно, че между държавите-членки на ЕС има драстични разлики, достигащи дори четирикратен размер, по отношение на преките плащания за селското стопанство. Затова твърдо подкрепих Декларацията. Още повече, че по време на изслушването на сегашния комисар по земеделие Дачиан Чолош един от главните въпроси, които му зададох беше точно за изравняването на директните плащания между новите и старите страни-членки”, аргументира избора си Мария Неделчева.

Към момента плащанията в повечето нови държави-членки са под средната стойност на плащанията в Общността. Икономическата криза засегна тежко най-вече новоприсъединилите се страни, като постави техните икономики в драматична ситуация.

Ето защо, Декларацията призовава Съвета, Комисията и Парламента да преразгледат общата селскостопанска политика и призовава за изравняване на преките плащания във всички държави-членки на Съюза във възможно най-кратък срок, като по този начин се сложи край на неравнопоставеното третиране на земеделските стопани в държавите-членки.

Субсидиите на фермерите в страната ни са в пъти по-ниски от тези на старите страни-членки на ЕС. Преди месец пред Фермер.БГ Лучиан Бостуган от Федерацията на земеделците в Румъния каза, че за миналата година румънците са получили по 107 евро за хектар (10,7 евро за дка) обработваема площ, за тази се надяват на около 170 евро (17 евро за дка), а целта на румънците е до няколко години субсидията да достигне поне 350 (35 евро за дка) евро за хектар. Унгарските фермери, например, в момента получават около 310 евро за хектар. Българските фермери получиха по схемата за единно плащане на площ за 2009 год. (като все още не всички са получили средствата си) по 23,78 лв. на декар.

Още по темата:

Дачиан Чолош : Ще изравним директните плащания за старите и новите страни членки на ЕС