Българска Асоциация на Малинопроизводителите и ягоплодните (БАМЯ) направи писмено възражение срещу въвеждането на такси и неяснотите по методиката за образуване на цената на водата и размера на таксите за отделни поливки и техният контрол и отчетност.
 
 
Това се казва в документ, изпратен от асоциацията до министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и председателят на комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева. 
 
Четирите неща, срещу които от БАМЯ се обявяват, са драстичното увеличаване цената на водата с над 5 пъти за първо стъпало от 3,5 ст. за 1 куб/м  на 16 ст. за 1 куб/м; налагане на такса от 10 лв. за декар за първа поливка; налагане на такса от 2,80 лв./дка за всяка следваща поливка и поливане само с водомери на ягодоплодните растения за сезон 2017.
 
Тези промени са отразени в заповед от 25 април 2017  на служебния министър проф. Христо Бозуков. 
 
От асоциацията разказаха пред Фермер.БГ, че настояват министерството, съвместно със специалисти от „Напоителни системи“, да разработят нова осъвременена методика за изчисляване на обема вода и броя на поливките, необходими за отглеждане на ягодоплодни култури, в частност малини и ягоди. 
 
 
„Причините за изработването на нова методика са тези, че над 95% от производителите на малини и ягоди използват нови – модерни системи за напояване и торене, които са с висок коефициент за икономия на вода. Малините са два основни типа - ремонтантни и не-ремонтантни и са с различен времеви режим и обем на поливки.
 
Също така, за разлика от културите, които се поливат с ‚дъждуване“ или „гравитачно“, а броят на поливките е между 2 и 3 в различните фенофази с огромни поливни норми на декар в рамките на 50-100 кубика, ягодоплодните се поливат с норми  5-7 кубика на декар за една поливка, с честота 20-30 поливки за сезон в зависимост от нуждите“, обясняват от БАМЯ.
 
От бранша считат, че не е справедливо малинопроизводителите, които са положили големи усилия и са вложили финансови средства за изграждане на капкови системи за поливане, с цел икономия на вода и за нейното ефективно използване, да  бъдат „наказвани“, по думите им, с многобройни такси и висока цена на водата.
 
„Не е справедливо земеделските стопани, ползващи вода за „гравитачно“ напояване, да останат на същите цени като през сезон 2016, тъй като при тях няма водомери“, категорични са от БАМЯ. 
 
Те предлагат да се направят промени за настоящия сезон. 
 
Първата е да отпаднат таксите за поливките, като според асоциацията са неоснователни и няма как да се контролират и отчитат обективно.
 
Друго предложение е да се заплаща само реално изразходваната вода по водомер, без да се начисляват допълнителни разходи за течове и загуби по трасето. Също така от БАМЯ настояват да се въведе лимит за вода с по-ниска цена за земеделски стопани, които са с изградени системи за капково напояване и са заявили по-ниски поливни норми за конкретни култури.
 
Според малинопроизводителите трябва да се въведе 1 година гратисен период за въвеждане на водомери за земеделски стопани, които не са инсталирали такива към момента.
 
Като финално искане, от БАМЯ настояват в програмата за Акциза за дизел за селското стопанство да влязат разходите на дизел за декар на ягодоплодните, необходими за помпите за поливане от подавана гравитачна вода. 
 
„Защото водата от открити канали, подавана от „Поливни системи“, за да влезе в капковата система за напояване, трябва да мине през помпено филтърен възел“, разясняват от асоциацията.
 
 
Според тях с тези мерки ще се постигне по-добър баланс между подаваната и използваната поливна вода и ще се реализират значителни икономии и ефективно използване на водния ресурс, а също така земеделските стопани ще са стимулирани да преминават на по-ефективни водоспестяващи системи за поливане.
 
Производителите на ягоди и малини са първите, които внедряват най-новите технологии за поливане с капкови системи, мулчиращо фолио и други техники, с цел икономия на вода и по-пълноценно и ефективно използване на този ценен ресурс,  категорични са от асоциацията и считат, че заповедта на проф. Бозуков „саботира и унищожава производството на тези култури“.