Утре слагаме край на лятното часово време за тази година. България ще се върне към астрономическото време в 4:00 часа в нощта срещу неделя, 27 октомври.

От Европарламента: Край на лятното часово време от 2020 г.

Стрелките на часовниците утре ще трябва да бъдат превъртени с един час назад - от 4:00 ч. на 3:00 часа. Така всички „печелят“ един час, който им беше отнет при преминаването към лятното часово време на 31 март.

През пролетта на тази година Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия от 2021 г. да бъде сложен край на въртенето на стрелките.

Дотогава държавите членки трябва да решат кое време ще използват целогодишно – лятното или зимното. Предвидено е допитване до гражданите и съгласуване със съседните страни в регионите, за да се осигури нормалната работа на всички сектори.

Европейски наблюдения в селското стопанство показват, че смяната на часовото време два пъти годишно се отразява най-неблагоприятно на животновъдството.

Според други изследвания преди всичко трябва да се вземе предвид въздействието върху човешките биоритми, което може да доведе до безсъние, поява на чувство на постоянна умора, разсеяност при шофиране и понижаване на общата имунна защита на организма.

Предстоящата смяна на часовото време налага промени във времето за пътуване на 13 пътнически влака, съобщиха от БДЖ. През нощта срещу 27 октомври композициите ще престоят на различни жп гари, за да бъде спазен графикът за движение на влаковете. 

От железниците обясниха, че това е обичайната практика при преминаването към зимно часово време. Влаковете спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на 4:00 ч. и изчакват там 60 минути.