Рекордни площи с лозя засадиха лозарите в Англия и Уелс тази година, превръщайки Великобритания в един от най-бързо развиващите се винени региони в цял свят, пише farminguk.com. 

Започва прием по новата мярка за инвестиции от лозаро-винарската програма

Последните данни на земеделските служби сочат увеличаване на площите с още 690 хектара лозя и 24% ръст на лозята. В момента британските лозари отглеждат 3 пъти повече лозови насаждения, сравнено с 2017 г., което означава, че лозарският отрасъл е един от най-бързо развиващите се и във Великобритания. 

Макар по-голямата част от лозята да са в южната част на страната, сериозно увеличаване на площите е отчетено в Глостършир, Нортхемптъншир, Девън, Съмърсет, Съфолк, Норфолк, Есекс и Уелс.

Британската винена индустрия е във възход 

Впечатляващите цифри говорят красноречиво за развитието на фантастичната ни индустрия, казва Саймън Робинсън, председател на WineGB. 

Миналата година ние огласихме визията си за следващите 20 години. С това темпо на растеж може да произвеждаме около 40 млн. бутилки на година. Категорично вървим в тази посока, допълва той. 

Британските лозари може да се похвалят с успешен сезон миналата година, следствие на благоприятно лято и отлична реколта`2018. Резултатът бе 15,6 млн. бутилки. Продукцията превъзхожда в пъти постигнатото година по-рано – 5,5 млн. бутилки.