Главното управление на статистиката в Полша (GUS) в края на септември обяви предварителните оценки за производството на зеленчукови култури през 2018 г., информира agroportal.ua.

По-слаба реколта от зеленчуците на открито


Както се казва в съобщението на Украинската плодово-зеленчукова асоциация, това са вторите предварителни разчети на ведомството за настоящия сезон и те са значително по-ниски от тези, които бяха представени през лятото.

В частност, по прогнози на GUS, тази година общото количество произведени зеленчуци в Полша ще достигне 4,2 млн. тона, което е с 6% по-малко, отколкото през 2017 г.

Най-съществено понижаване на производството анализаторите очакват при лука. По техни оценки през сезон 2018/2019 полските производители ще съберат 575 хил. тона продукция от лук, което е с 14% по-малко, сравнено с година по-рано. Трябва да отбележим, че още в началото на сезона в GUS прогнозираха, че реколтата от лук ще бъде на ниво 585 хил. тона.

Производството на моркови и цвекло ще намалее с 11% - до 740 хил. тона или 300 хил. тона съответно. Напомняме, че по-рано експерти прогнозираха обща реколта от моркови на ниво 745 хил. тона. При прогнозата за производството от цвекло съществено понижение няма.

Реколтата от бяло зеле възлиза на 950 хил. тона, което е с 6% по-малко спрямо година по-рано. През лятото се очакваше този показател да бъде 1 млн. тона.

Производството на пекинско зеле по прогноза трябва да бъде на ниво 220 хил. тона – с 5% по-малко, отколкото през сезон 2017/2018 и с 5 хил. тона по-малко спрямо миналите разчети.

Общият сбор от домати и краставици, отглеждани на открито, по оценки на GUS ще достигне 250 хил. тона и 240 хил. тона съответно. По този начин полските фермери ще съберат с 2% по-малко домати и с 4% по-малко краставици, сравнено с предходната година.

Производството на зеленчуци ще бъде на ниво 900 хил. тона. Тоест налице е спад от 10%. Предходните оценки сочеха за 920 хил. тона.

Понижаването на прогнозите бе провокирано с оглед неблагоприятните климатични условия. По думите на експертите от GUS от края на пролетта в Полша се наблюдава сухо време, което само се е засили към втората половина на лятото. Освен това ситуацията се е влошила заради високите температури през юли и август.

Окончателните данни за производството на зеленчуци в страната ще бъде оповестено през декември 2018 г. Още отсега обаче специалистите са на мнение, че тазгодишният сезон може да бъде един от най-сложните за полските фермери.