Компанията Lely пусна на пазара своята първа концепция за напълно автономно събиране на прясна трева и хранене на крави. Запознайте се с Lely Exos – машината, която ще позволи на млекопроизводителите да използват голяма част от тревата на пасището под формата на пресен фураж, информира Nieuweoogst.nl.

Давуд Давуд: Нуждаем се от техника за всякакви условия и климатични промени

Lely Exos е електрическо превозно средство, захранвано от батерии, което автоматично коси и събира трева на пасището и след това я дава на кравите.

Млекопроизводителят вече може оптимално да използва наличните си суровини. Прясната трева има с 10 до 20% а по-висока хранителна стойност от силажната трева, тъй като липсват значителни загуби по време на прибиране, консервиране и хранене, казва Корстиан Блокланд, ръководител на иновациите в компанията.

Lely Exos е пръв помощник на животновъда. Машината доставя свежа трева денем и нощем. По този начин се осигурява постоянен достъп до свежа и вкусна трева. Лятното хранене на животните се основава на същия принцип, но е ограничено по възможности и трудоемко. Тъй като Lely Exos работи 24 часа в денонощието, трудът и времето не са от значение. Тя е иновация, която съответства на прехода към устойчиви ферми за млечни продукти, допълва Блокланд.

Машината се сработва перфектно със системата за автоматично подаване на фураж Lely Vector. И двете системи осигуряват редуване на прясна трева и други фуражни компоненти. Освен това системата събира данни на полето, така че фермерът да може да реагира незабавно на текущото предлагане на трева. Поради относително ниското си тегло Lely Exos може да транспортира свежа трева, когато почвата е влажна и мека.

Първите прототипи вече показват своите умения във ферми. Там работата им ежедневно се наблюдава, тъй като предстои технологията да бъде подобрена.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Роботът Дино плеви по 5 ха на ден

Зърнопроизводител: Със стари машини няма как да правиш успешно земеделие

Готов ли е светът за 20-редовия адаптер за царевица?