Три сигнала за кражби на лавандулов разсад от ниви в Добричка област са подадени в рамките на седмица до Областната дирекция на полицията. Посегателствата са извършени от ниви край селата Орляк и Одринци. Общо близо 55 000 стръка са задигнати от неизвестните апаши, жалват се потърпевшите.
 
 
Всички кражби са станали при затоплянето на времето, което е дало възможност за активиране на крадците. При последния инцидент са отмъкнати 15 000 стръка от поле край Одринци. Друга нива край същото село става обект на посегателство няколко нощи по-рано, когато извършителите са успели да отскубнат 20 000 коренчета. 
 
Засушаването през 2018 г. попречи на всички земеделски стопани, планирали да отглеждат етерично-маслената билка, да изкарат лавандуловия разсад по полетата. Тези дейности се извършиха през февруари и началото на март. Това даде възможност на апашите да се снабдят с безплатни стръкове от скъпата билка. 
 
Според производители официалните сигнали до полицията са само „върхът на айсберга”. Много от потърпевшите не са подали жалби, тъй като са оскубани разсадите от крайните части на нивите. 
 
С около 30 % по-ниски бяха добивите от лавандулово масло през миналата година в Добричка област. В същото време обаче цената скочи с 60-70 % и достигна невижданите до тогава 220-250 лв./кг. Доходността от декар лавандула насочи земеделските стопани към масово засяване на нови площи с ароматната билка. Така в Добруджа вече ще се отглеждат общо 60 000 дка с лавандула. Припомняме, че само преди десет години „лилавите” насаждения бяха едва 600 дка. 
 
Залитането към усилено засаждане на етерично-маслени култури може да се окаже проблем и наличните преработвателни мощности да не успеят да дестилират наличната лавандула, не крие притесненията си Пламен Николов, управител на най-голямата дестилерия в Добрич. 
 
 
До същия извод е стигнал и производителят Юлиян Димитров, който от 10 години отглежда 250 дка с лавандула край село Победа. В землището на същото село работи и Юлия Пенкова, която освен че е производител, вече е и лицензиран производител на разсад. В момента изкупуването на разсад излиза 0.20 лв. на стръкче с договор. В един декар стопаните залагат от 2000 до 2500 коренчета в зависимост от сорта. Общо седем сорта лавандула се сеят по полетата у нас.