Латвия съвсем скоро може да се превърне в сериозен играч на пазара на ягоди. Стопани в прибалтийската страна тестват отглеждането на нов късен сорт в оранжерийни условия.

Времето изигра лоша шега на овощарите в Кюстендилско

Засега сортът се пази в тайна, но експерименталните площи впечатляват, съобщава lsm.lv. На пръв поглед в средата на октомври е изненадващо да се видят стотици цъфтящи ягодови растения и дълги редове с червени плодове в оранжериите в Латвия.

Собственикът на фермата Илмарс Гулбис разказва, че през последните дни не се е налагало да отоплява оранжерията. Стопанството се намира в село Лайди. Там температурите нощем отдавна падат под нулата.

Това е първият път, когато отглеждаме ягоди толкова късно през есента, казва Гулбис. Той не крие, че в продължение на четири години е търсил сорт, който позволява да се добие късна реколта. Тази година усилията му са се увенчали с успех.

Първоначално се опасявах, че вкусът и ароматът на ягодите няма да са на ниво. Бях приятно изненадан от отличните търговски характеристики, здравината и размера на плодовете, казва фермерът.

Гулбис не се съмнява, че насажденията му ще дават плод още месец. Разбира се, стига времето да го позволява.

За ягодите е достатъчен един слънчев ден на седмица, за да получат всичко необходимо.

В новия късен сорт ягоди фермерът вижда големи перспективи за Латвия като страна-производител на тези плодове.

Тази година Гулбис е открил сезона през април, което е рано за тази култура. Стопанинът казва, че най-сложното предстои, тъй като най-тъмния период от годината в северните географски ширини наближава.

Октомври е идеалното време за предлагане на пресни ягоди на пазара, категоричен е фермерът. Той отбелязва, че до средата на септември търсенето на ягоди не е голямо, но след това хората са готови да плащат по-високи цени за прясната продукцията.

Гулбис признава, че все още допуска грешки и постоянно се учи в търсенето на най-добрите решения за рентабилно производство на ягоди през октомври.