От 2-3 години сме зле заради градушките. Иначе други години имаше много реколта, чудихме се къде да я сложим и как да я продадем, жалва се земеделският производител Валентин Рашев за Дарик.

Овощари определят 2019 г. като катастрофа

Като причина за слабата реколта от ябълки, сливи и кайсии, фермерите посочват ниските температури през месец април, както и падналите по-късно градушки.

По думите на неговия колега Роза Гайдарова не само количествата са малко тази година, но и изкупните цени. В село Граница й дават по 8 до 12 ст. на килограм ябълки, с които само транспорта няма да може да си покрие.

За разлика от тази година през 2018 г. ябълковите дървета са били отрупани с плод. Заради градушката в края на юни обаче по-голямата част от плода е бил начукан и тя била принудена да го остави по дърветата.

Последните оперативни данни на Министерството на земеделието също отчитат по-слабо родно производство на ябълки, круши, сливи и грозде спрямо година по-рано. Най-голямо е изменението на годишна база при крушите (-36,4%) и ябълките (-17,2%). 

Продукция от трайни насаждения и изменението й на годишна база

Производството на вишни, кайсии и праскови бележи чувствителен ръст на годишна база – с между 18,6% и 42,7%. Тук фактор играе същественото увеличение както на реколтираните площи, така и на средните добиви. 

Макар и по-слабо нараства и продукцията от ягоди и малини, респективно с 6,7% и 2,5%, посочват още експертите от ресорното министерство.