Пчелни кошери в пернишкото село Чуйпетлово са редовно нападани от мечка. Лакомата горска обитателка успяла да нанесе щети върху 15 кошера. Служители на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена" помагат на стопаните да опазят пчелините си, съобщават от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие. 

Министърът към пчеларите: Няма да има de minimis тази година

Ловците със собствен труд и за своя сметка монтирали електропастири около кошерите в двора на възрастна жена. След подадени сигнали за зачестили набези над пчелни семейства в селото са извършени проверки от ДЛС "Витошко-Студена" и РИОСВ - София. Установено е, че са нанесени щети върху кошерите. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.

През декември 2018 г. майка с малко мече бяха заснети в района на ДЛС "Витошко-Студена" след проверка по сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин, припомня БТА. Кошерите се намирали в частен имот в района на стопанството. Няколко месеца по-късно малко мече се появи в двор в село Кладница. Мечките са част от екосистемата на Витоша, информират от ловното стопанство. 

По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава. Ежедневно специалистите от ДЛС "Витошко-Студена" подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.