Къща за гости в гърменското село Скребатно ще трябва да върне близо 400 000 лева. Това реши съдът в Благоевград, като отхвърли подадена жалба от фирмата-собственик, пише www.iskra.bg. 

ДФЗ за къщите за гости: Вземанията ще влязат в националния бюджет

386 467 лева – това е сумата, която са поискали да бъде върната обратно от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Средствата са от Програмата за развитие на селските райони.

Къщата е била построена през 2015 година. При направена проверка станало ясно, че не е бил изпълнен заложеният при получаването на европарите бизнесплан. В него били предвидени приходи от 159 600 лева всяка година. В същото време за три години били отчетени приходи от 15 000 лева. Това означава, че са изпълнявани около 3,5% на година, пише местното издание, цитирайки “24 часа”.

Заедно с това е открита фактура, издадена през декември 2018 година, за 312 нощувки на стойност 30 000 лева. В същото време за цялата 2018-а в община Гърмен е подадена справка само за 49 нощувки. Самата фактура пък била внесена в НАП година и половина след нейното издаване.
Съдът счита, че тези факти говорят, че фактурата е била издадена, само за да се доближи фирмата до заложеното в бизнес-плана за съответната година.

Според магистратите неизпълнението е индикация, че евросредствата не са били изразходвани по правилен и целесъобразен начин.
В същото време собствениците твърдят, че причината къщата за гости да не е посещавана е, че се намира в труднодостъпен планински район, до който няма пътища, което затруднява туристите.