Крупни земеделци от Русия обмениха опит във фермата на земеделеца Димитър Мачуганов в гр.Летница. Срещата бе с цел да се споделят полезни практики в зърнопроизводството и прилагането на нови технологии и системи за прецизно земеделие. Оказва се, че България е на крачка пред руските си колеги в масовото прилагане на GPS навигации и софтуер за оптимизиране работата в стопанствата, коментираха представители на фирма Ник Електроникс, които бяха организатори и присъстваха на срещата.

 

Зърнопроизводство съчетано с отглеждане на овце

Земеделците споделиха опит и сравнения за нужната земеделска техника и персонал за управлението на стопанствата. Единият от руските гости сподели, че обработва 1 млн. 300 000 декара земя, на които отглежда пшеница, ечемик, царевица, а също и лен. За нуждите на своето производство той има общо 700 трактора и колесни машини, а жътвата извършва с 57 зърнокомбайна, предимно руско производство. Руснаците споделиха, че рапица не отглеждат, а в споменатото стопанство царевицата е на площ от 15000 дка. Интересн факт е, че освен зърнопроизводство в рамките на агрохолдинга се отглеждат 20 000  овце. Административния персонал нужен за производство от такъв мащаб е 165 души, а работниците са общо 300.

 

 

От своя страна зърнопроизводителят и домакин на срещата - Димитър Мачуганов сподели, че у нас българската пшеница дава добри добиви при сухи години,а западните сортове пшеница - френски и немски, не се представят толкова добре, но дават добри добиви единствено, ако годините са с повече валежи и хладно време. Той подчерта, че големите разходи за зърнопроизводство в България са свързани с високата цена на торовете за подхранване.

 

Формиране цена на зърното и инвестиционен интерес към България от чужбина

Гостите от Русия се интересуваха по време на срещата и от това, доколко нивата на протеин в пшеницата оказват влияние върху формирането на изкупната цена. Те споделиха, че в Русия не се гледа нивото на протеин, а нивото на т.нар. "глюковин". Зърнопроизводителите от Русия попитаха също дали представители на други държави са опитвали да инвестират в земеделие в България, тъй като има информация за засилен такъв интерес от западноевропейски и азиатски компании. Гостите припомниха, че израелски компании са пробвали отглеждане в България на високопротеинова царевица, но резултатите на са били удовлетворяващи.

 

Полета с ГМО царевица?

Отглеждате ли Monsanto, попитаха също зърнопроизводителите от Русия, като конкретизираха, че въпросът им е по отношение на генно-модифицираното зърно, а не свързаните с американската корпорация продукти на дъщерни брандове. "Само конвенционална царевица отглеждаме, не отглеждаме никакво ГМО", категорично отговори от своя страна Димитър Мачуганов.

Димитър Мачуганов

 

Цена на земеделска земя

Руснаците попитаха българските земеделци и каква е цената на земеделската земя у нас. Според тях нивата от 2000 до 10 000 евро за хектар плодородна земя са изклюително атрактивни и даже ниски в сравнение с цените в Западна Европа, където земеделската земя е силно изтощена от индустриалното производство през последните 30 години.

 

Прецизно земеделие с GPS навигации, сателити и иновационен софтуер

Силен интерес у руските зърнопроизводители предизвика начинът, по който в стопанството на Мачуганов следят проблемните посеви с пшеница - жълти и гладни за торене полета - директно на смартфон или таблет. Специализираният софтуер, предоставен от НИК Електроникс, в съчетание със системите за прецизно земеделие от Trimble бяха дълга тема на разясняване и разискване. Гостите от Русия бяха впечатлени от иновативната торачка SULKY X40 Econov, която се свързва с уредите за прецизно земеделие и има система за прецизно разпределение на торта и регулиране на нормата на торене в движение. Това спестява много големи средства за торове. Оказа се, че докато в България са нужни средно 40 кг. азот на декар, то в Русия обичайната практика изисква 100 кг./дка азотно подхранване.

 

софтуер за прецизно земеделие

 

SUlky Econov X 40

 

Производство с глобален мащаб

Руските зърнопроизводители споделиха, че очакват тази година страната им да произведе минимум 25 млн. тона пшеница за експорт, като жътвата ще започне към 25-и Юни и ще продължи 14-20 дни.  От своя страна те допълниха, че наемът на земеделска земя в района на Краснодар е между 25 и 30 EUR/хектар.

 

Руски интерес към американска техника

След като разгледаха машинния агропарк в стопанството на Мачуганов, зърнопроизводителите от Русия попитаха колко моточаса средно навъртява един трактор за кампания. Отговорът от българският им колега и домакин на срещата бе : 700-800 м.ч.  Руснаците бяха силно впечатлени от гумено-верижните трактори CASE IH Quadtrac, зърнокомбайните CASE IH, както и от почвообработващата техника SALFORD и сеялки VADERSTAD, която е изключително подходяща за големите стопанства. Те попитаха дали тракторите Quadtrac дават проблеми и как се работи с тях. Димитър Мачуганов обясни, че на 4600 м.ч. се е наложило да подменят гумените вериги, а единственият ремонт е бил за смяна на един лагер на крайната предавка на трансмисията. Това силно впечатли руснаците, които отчетоха, че имат немалки разходи за сервизна поддръжка на тракторите и почвообработващия прикачен инвентар.

 

Комбайни CASE IH

 

В заключение фермерите коментираха разходите за работна ръка, както и нуждата от ежеседмични обиколки на полетата с офроуд автомобили. Те бяха категорични, че подобен род срещи са много полезни за обмяна на опит и подобряване на производствените и административни процеси, а не на последно място за осъществяване на връзки за евентуални търговски взаимотношения.

 

Единствено камера на ФЕРМЕР.БГ присъства на срещата. Очаквайте ексклузивен видео репортаж във Фермер.БГ TV !


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!