Състоянието в Североизточна България по отношение на есенниците не е добро, потвърди Костадин Костадинов – председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за Агри.БГ.

Министърът за пропадналите площи: Изчисляваме загубите при есенниците

По негови данни до момента в Областната служба по земеделие са постъпили близо 280 хил. дка за обследване за пропаднали площи. Комисиите са минали около 130 хил. дка. 

„Резултатите за това, колко декара ще бъдат разорани, ще излязат скоро,. Тук през последните дни го дават да превалява, но реално дъждът е пак локален. Изсипва се по 1 – 2 л/дка, което е без стопанско значение. Голяма част от пшеницата е в много лошо състояние – като тръгнете от Балчик, към Каварна, Шабла, Генерал Тошево“, обяснява Костадинов.

За сметка на това председателят на НАЗ определя актуалното състояние на пролетните култури в Добруджа като добро. 

„Стопаните извеждат всички мероприятия по отношение на пръскането и окопаването. Сеитбата почти приключи. Презасяват се някои полета, където имаше нападение на царевичния хоботник“, казва зърнопроизводителят.

Повече за предстоящата кампания по прибирането на ечемика, работата по време на криза заради коронавируса и свикването на Консултативен съвет по земеделие, вижте от ВИДЕОТО.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Димитър Мачуганов: Цените на пшеницата ще вървят нагоре

Оптимизъм сред зърнопроизводителите

Цветан Берберов: Как да гледаме на борсовите колебания?