Пчелни кошери по австралийски модел. Това бе един от акцентите на XV-тият Национален пчеларски събор, който започна днес в село Поповци, Габровско и ще продължи и утре.
 
 
Събитието се провежда в приключенския комплекс „Незабравка“ и събира пчелари от цяла България. 
 
В рамките на събора бе направена специална демонстрация на иновативните кошери, патентовани и разработени по системата „мед от кошера в буркана“, открита през 2015 г.
 
„Аз съм първият българин, който закупи тези кошери и ги внедри в България. Това се случи през месец март 2015 г., а самата покупка получих през април 2016 г. Тази система е специално разработена за любителите на меда, а не за професионалистите, които си изкарват хляба с вадене на мед. Удоволствието се състои в това, че само с развъртане на кранчето, може да получите от вкусния продукт. Тази година ми предстои да извадя моята първа реколта от пчелен мед“, обясни Иван Лесев, собственик на комплекс „Незабравка“ и домакин на събитието за Фермер.БГ.
 
По думите му иновацията не влияе по никакъв начин на добивите.
 
„Кошерът се състои от готови килийки, изработени от пластмаса и разделени на две, вертикално. В средата на всяка килийка има фуга, която пчелите запълват с клей, а след това започват да пълнят с мед. Когато трябва да източим меда, в приложение влиза специален ключ, който завърта конструкцията. Двете половини на цялата пита се разминават и се разкъсва залепената от пчелите с клей фуга. Това създава условие медът да потече надолу“, разказа още Лесев. 
 
 
 
Собственикът на кошерите разясни, че цената на цялата конструкция, заедно с всички разходи по транспорт до България и ДДС, е 600 долара, като производителят дава възможност всички компоненти да бъдат закупени и по отделно, в зависимост от нуждата на потребителите.
 
Евродепутатът Момчил Неков бе специален гост на събитието и докладчик по темата за перспективите в сектора. Според него е необходимо стимулиране на пчеларството в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). 
 
„Не само, че е необходимо, но и трябва да се дават субсидии за опрашване по линия на ОСП. 80% от опрашването на селскостопански култури зависи от пчелите. В тази връзка, в САЩ годишно се влагат близо 2 милиарда евро, безвъзмездно“, коментира Неков пред Фермер.БГ.
 
 
За първи път евродепутатът направи своето предложение по време на изслушване на „Ситуацията на пчеларския сектор в ЕС“ в Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. Днес в село Поповци, той събра редица последователи, осъзнаващи нуждата и важността на подобна бъдеща помощ.
 
„Тези мероприятия винаги са положителни. На тях се показват новите технологии, обсъждат се проблемите в бранша. На форума показаха и една нова технология от Австралия. Според мен иновациите имат почва у нас, стига да са обяснени добре. Все пак всичко върви към иновативното, вече говорим за онлайн платформи за продажба на мед и т.н“, допълни той.
 
По думите му в бъдещата ОСП трябва да се наблегне и на технологиите в сектора.
 
„Много е важно в ОСП за следващия програмен период да се вкарат определени субсидии за развитието на различни технологии в сектор „Пчеларство“. Ние имаме разработена една българска технология, която проследява влитанията и излитанията, в и от самия кошер и според шумовете, следи качеството на пчелното семейство“, категоричен е Неков.
 
 
В рамките на събора посетителите имаха възможност да закупят пчелни продукти – конвенционален и биологичен мед, пчелен прашец, клеева тинктура, инвентар, специализирана литература за пчелари и облекло. 
 
„Провеждането на подобни форуми е ползотворно за всички от сектора. Освен, че почитаме празника, обсъждаме и наболелите проблеми. Това е и мястото, на което се виждаме с другите колеги, обменяме и споделяме опит. Въпреки че за първи път събитието се провежда тук, дойдоха хора от цяла България“, каза Пламен Григоров, член на Областния браншови пчеларски съюз за Фермер.БГ.  
 
Етнографският музей на открито „Етър“ в Габрово също почита празника на меда, пчелите и пчеларите и обещава интересна програма. И на „Етъра“, събитието продължава до неделя, 9 юли.